10 Jul 2011

Family dolls for baby-sister/ Lutke za sestru
V and I made these small dolls for Baby Z for her birthday (which was a while ago). I think it is beautiful to make birthday presents, and I think it is good to involve kids in this process when ever possible. For me making presents with V gives me an opportunity to show him some important things: he is capable of making a present that is really special and valuable and which can really mean a whole lot to the person it is dedicated to; making for others means dedicating our time to them and time is, in today's life, one of the most precious things; we don't have to buy things and presents, we can make them, and probably they are more valuable since they have this special personal touch; and so on, and so on... 
I would like to show my kids, that in today's life, which is so so filled with the need and imperative for buying and possessing there is space for some different things as well: things that are small, simple but full of mind and love. And more than that: full of life and personal presence!

V i ja smo napravili ove male lutke kao rođendanski poklon za Bebu Z (koji je bio pre nekog vremena). Mislim da je veoma lepo praviti poklone, i mislim da je dobro uključiti decu u ovaj proces kad god je to moguće. Pravljenje poklona sa V-om mi daje priliku da mu pokažem neke vrlo važne stvari: da je sposoban da napravi zaista poseban i vredan poklon koji može da znači mnogo onome kome je namenjen; da pravljenje znači da posvećujemo svoje vreme onome kome je poklon namenjen (a vreme je u današnje vreme, jedna od najdragocenijih stvari); da ne moramo samo kupovati poklone već ih možemo i sami napraviti i da su verovatno ti napravljeni pokloni vredniji jer sadrže taj posebni, lični pečat; itd.
Volela bih da pokažem svojoj deci da u današnje vreme, u kojem toliko vlada imperativ kupovine, potrošnje i posedovanja, postoji prostor i za neke drugačije stvari i pristupe: male stvari, jednostavne stvari ali pune duha i ljubavi. I još važnije: pune života i ličnog prisustva!
V drew all the members of our little family (papa, mama, brother and baby-sister) on pieces of white canvas with Pentel fabric pastels, which are fantastic - so bright and so intensive colors! After that we ironed the drawings to fix them, I sewed another piece of canvas (right side facing) to every drawing leaving an oppening for batting, stuffed with batting and then sewed closed. 


V je nacrtao sve članove naše male porodice (tatu, mamu, brata i bebu-sestru) na komadima belog ameriken-platna sa ovim Pentel pastelima za tkaninu koje smo dobili iz Amerike. Ne znam da li ima sličnih pastela kod nas, ali sigurno ima flomastera za tekstil (npr. Faber Castell textile markers) u knjižarama poput Platoa, Vulkana i naravno knjižare Raško, u kojoj ima svega! Nakon što nas je V sve nacrtao, prešli smo peglom preko crteža da bi ih fiskirali, a ja sam zatim sašila "vrećice" od tih crteža, napunila ih vatom i zatvorila.
6 comments:

huana said...

Nešto slično sam ja nedavno napravila sa Hanom.Naime,sašila sam joj lutku (kod nas je bio obrnuti proces) i predložila da ju oslika.Nacrtala joj je oči i krenula na usta,al ispala su joj tužna pa je izgubila volju.Pokušat ćemo na ovaj način,da ona prvo crta,a onda jarežem i šivam,možda tako bude uspješnije,a možda se onoj lutki u pranju osmjeh opere pa će Hana moć nacrtati jedan veseli :-)

Make and Play said...

Sad sam tek shvatila da nisam napisala jednu vrlo važnu stvar u ovom postu, a ti si me sad podsetila u svom komentaru. Naime, kada sam isekla komade platna za crtanje, sa zadnje strane sam zalepila ovaj samolepljivi papir koji se zalepi pomoću pegle.
http://www.reynoldspkg.com/reynoldskitchens/en/product.asp?prod_id=1798
to služi da se platno ne bi gužvalo dok dete crta po njemu, u suprotnom će se jako iznervirati i isfrustrirati i brzo odustati od crtanja. Posle se papir lako odlepi i dalje šije bez papira. Mi smo taj papir dobili iz USA, ali možda bi umesto njega mogao da se privremeno zalepi običan samolepljivi kolaž papir, koji bi se lako posle odlepio, ili probati sa flizelinom i peglom (to je ono samolepljivo platno koje služi za učvršćivanje platna) ali se ono posle ne može više odlepiti. Nisam probala ni jednu ni drugu varijantu, ali svakako bi trebalo smisliti način da se platno ščvrsti dok dete crta. Možda postoji neki još bolji način.

huana said...

Stvarno,nisam o tome razmišljala,al vjerojatno bi mi to došlo na pamet kad bismo počele crtati.Meni je prvo pao na pamet flizelin,a sad mi pada na pamet i okvir za vezenje.Ustvari pomislila sam prvo na okvir za slikarsko platno,ali mi toga nemamo,al slično može poslužiti i okvir za vezenje : platno se napne i dijete može crtati.Hvala što si se sjetila!

allie said...

I can picture children in a classroom each contributing one or a few of these to a classroom collection of dolls for play. Lovely! Thanks for sharing!

Make and Play said...

Allie, that would be lovely!

Yamayka's Gift Wrapping Ideas said...

These family dolls are lovely! Great simple idea.I like what you wrote about kids, that they need to play almost as much as they need air. maybe we need it too.
Thanks for inspiring.