20 May 2011

A Paper Sea And an Island / Papirno more i ostrvo






























While we were still at home we made a blue paper sea and took it with as to the seaside.  It turned out to be a great inspiration for play and creating as well. Here's how we made it: we took a piece of large paper, rumpled it into a ball and then soaked it in water for a few seconds, took it out of water, squeezed out the excess water, unfolded it very carefully and layed down on a smooth surface (bathroom tiles). While the paper was still wet we painted it in blue using some liquid paint mixed with water and a large and very soft paintbrush. Finally we left it overnight to dry. V drew a lot of fish for the sea, we made some paper-boats, added some stones from the beach, a few sea-toys, and the play lasts for days, because there is allways something that can be drawn and added to the sea.


Još dok smo bili kod kuće napravili smo jedno papirno plavo more i poneli ga sa sobom.
To je bio pun pogodak, jer V ne prestaje da se igra s njim. Evo kako smo ga napravili: jedan veći komad papira smo zgužvali  (napravili loptu od njega) i umočili u lavor sa vodom na kratko da se natopi. Kad smo ga izvadili i iscedili višak vode, pažljivo smo ga raširili i ispravili na glatkoj podlozi (npr. pločice u kupatilu) pazeći da se ne pocepa. Dok je papir još bio vlažan obojili smo ceo papir mekom četkom (što širom - to bolje) umočenom u plavu akvarel boju i ostavili preko noći da se osuši.
V je za more nacrtao gomilu riba, napravili smo papirne čamce, dodali malo kamenčića sa plaže, poneku igračku i igra traje danima, jer uvek ima još nešto što može da se nacrta i doda u more.



















































We also made a papier-mache island. V put a goat-toy on top of it, and now he is very much concerned if she has enough food to eat.

Napravili smo i ostrvo od papir-mašea. V je na vrh ostrva stavio jednu malu igračku kozu, i sad vodi računa o tome da koza nikad ne bude gladna.



No comments: