14 Apr 2011

The Very Hungry Caterpillar Made of Clay / Gladna gusenica od glineIn this post I wrote about The Very Hungry Caterpillar. We continued making holes, since that's a very interesting thing for a four-years-old boy to do. This time we used clay. When ever we use clay, we need to knead it first for a few minutes so that it becomes soft and easy to play with. Even just kneading and punching clay with the little fingers is a great activity for kids!


Ovde sam pisala o Gladnoj gusenici. Nastavili smo da pravimo rupice jer je to nešto što veoma zabavlja četvorogodišnjake. Ovoga puta smo koristili glinu. Kad god koristimo glinu, prvo je nekoliko minuta dobro izmesimo kako bi postala meka i spremna za rad. Čak i samo mešenje i gnječenje gline  prstićima je odlična i dovoljna aktivnost za sebe. V made a lot of small balls of clay.  He punched holes in each of them with a small stick. Ideally, you should leave the punched clay balls over night to dry and harden (it is much easier to bead hard balls of clay then soft ones), but who can wait?  But, there is the magic: in the attempt to thread the string through a hole of a soft clay ball, the ball kinda squashes a little (?) bit in the hands of a four-years-old! The result? Perfect-imperfect-and-all-different ball-ish pieces!


V je prvo napravio puno glinenih loptica. Probušio je rupu u svakoj od njih pomoću grančice. Pošto je mnogo lakše nizati stvrdnute glinene loptice nego meke, idealno bi bilo da su se probušene loptice odložile (dovoljno je da odstoje na vazduhu preko noći ako loptice nisu prevelike) kako bi se osušile, ali ko bi dočekao? Međutim, upravo se tu krije magija: u pokušaju da se provuče kanap kroz rupicu meke glinene loptice, loptica se donekle spljošti u ručicama četvorogodišnjaka! Rezultat? Savršeni-nesavršeni-i-svi-različiti loptoliki oblici! 


2 comments:

gospodja Tralalalinski said...

Divan vam je blog. Drago nam je da imamo jos drugara iz komsiluka!

Make and Play said...

Hvala gdjo Tralalalinski :)